Toffe peer!

Appels en peren, ze zijn niet te vergelijken. Gewoonweg omdat appels niet op peren lijken.

Toch vergelijken we onszelf regelmatig met de ander. Ik schreef er gister al over en kreeg naar aanleiding van deze blog een aantal mooie reacties. 

Ik wil je aanmoedigen jezelf niet langer met de ander te vergelijken. Probeer niet op een appel te lijken wanneer je eigenlijk een peer bent. Het schilletje van de appel is te klein voor een peer. Iets wat te strak zit barst uiteindelijk uit zijn voegen. Andersom is het schilletje van de peer wellicht te groot voor de appel, waardoor de appel er helemaal in verdwijnt. 

Het begint vaak al bij de geboorte. Wanneer het kraambezoek boven het wiegje hangt en zegt; “Oh, wat lijkt ze op jou!” Terwijl het bezoek van de dag erop beweert dat de kleine spruit, uh peer, toch meer op haar vader lijkt. De baby zou er direct van in een identiteitscrisis belanden! 

Feit blijft dat er aan een appelboom geen peren groeien en ook de peren niet ver van de boom vallen. Hoe fijn ook dat je sommige dingen van jezelf terug ziet in je kind. Oké, ik geef eerlijk toe, niet alles is fijn om terug te zien.
Wanneer je een appel met een peer vergelijkt weten we dat ondanks dat ze overeenkomsten hebben, ze verder totaal verschillen. 

De appels bij de groenteboer zijn duurder dan de peren bij de supermarkt.

Aan die vergelijking hebben we niets. Je kunt om die reden voor de peren gaan, maar lust je die eigenlijk wel? 

Waar ik naartoe wil in dit verhaal? Stop met vergelijken. Zowel voor jezelf als voor je kind. Iedereen is anders, ook wanneer beiden hoogsensitief zijn. Richt je op jezelf, weet waar je van houdt, wat je het allerliefste doet en wat je blij maakt. Dit kunnen grote en kleine dingen zijn. Ik word bijvoorbeeld blij van een kop cappuccino in de tuin, of heerlijk op de bank met een tijdschrift. Kleine dingen die je dagelijks kunt doen en die je een blij en positief gevoel geven. 

Zie het als een toffe peer die je kunt plukken. Tijdens je dag vallen er vanzelf rotte appels uit de boom. Ze vallen zo op je weegschaal, je hoeft er niets voor te doen. Een toffe peer moet je echter eerst kweken, voor je hem kunt plukken. Door dagelijks een aantal bloemetjes te bestuiven zul je aan het einde van de dag voldoende toffe peren kunnen plukken om je weegschaal in balans te houden. 

Kijk samen met je (hooggevoelige) kind naar wat voor jullie een toffe peer zou zijn. Maak het visueel door er een mooie collage van te maken en deze op te hangen zodat jullie er dagelijks aan herinnerd worden. Zo blijft de weegschaal in balans. 

Esther van Bijnen

Intuïtief en energetisch coach

Ik ben Esther van Bijnen, eigenaar van Villa Wijs en bedenker van de Villa Wijs methode.

Na 10 jaar succesvol een dansschool te hebben geleid, werd mijn vuurtje minder. Was het perfecte pasje echt waar het voor mij om gaat?

Steeds meer vielen me de kinderen achter in de rij op en voelde ik een nieuwsgierigheid naar deze kinderen. Een behoefte om juist voor hen meer te betekenen. Ervoor te zorgen dat deze kinderen, ongeacht hoe perfect of imperfect de pasjes waren, met plezier en voluit zouden dansen.

Ik realiseerde me dat ik mezelf herkende in deze kinderen. Ik was al die tijd bezig met presteren, met de buitenkant, maar het werd tijd dat ik bij mezelf kwam, bij mijn binnenwereld.

Ik ging me verdiepen in het werken met energie. Al van kinds af aan ben ik mij bewust van deze levensenergie. Gevoelig als ik was pikte ik veel op, maar was dat wat ik voelde van mij, of van de ander?

Door me erin te verdiepen, ontdekte ik wat ik met deze energie kan en wat het met mij doet als ik mijn energie vrij laat stromen. Hoe ik hierdoor beter in mijn eigen kracht kwam te staan. Ik maakte opnieuw contact met mezelf. Het voelde als thuiskomen. Wat had ik dat als kind graag willen leren.

Nu leer ik het aan andere kinderen en volwassenen met behulp van mijn Villa Wijs methode, een manier om heel makkelijk aan kinderen, én volwassenen, uit te leggen hoe energie werkt en hoe je met energie kunt werken.

Villa Wijs heeft zich intussen ontpopt tot een complete, eenvoudige en creatieve visualisatiemethode, die staat als een huis.
In 2018 heb ik de Villa Wijs coachopleiding ontwikkeld om ook andere energetisch- en kindercoaches, leerkrachten en pedagogisch medewerkers de kans te geven met de Villa Wijs methode te werken om zo meer mensen te kunnen helpen om een stevige fundering te creëren voor zichzelf zodat ze ook tijdens een stevige storm blijven staan als een huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Villa Wijs draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches