Bijzonder

Iedereen is anders, we zijn allemaal uniek. Gek genoeg proberen we toch vaak op de ander te lijken. Zijn we dan niet tevreden met wie we zijn en hoe we er uitzien? Of zijn we bang anders gevonden te worden? We zijn snel geneigd onszelf aan te passen en te doen wat anderen ook doen. Of we doen waarvan we denken dat de ander ons het liefst ziet. Maar hoe voelt dat eigenlijk? Voelt dat goed, of voelt het alsof je een tafel in je woonkamer plaatst die eigenlijk te groot is en niet past?

Hooggevoelige kinderen, maar zeker ook volwassenen, zijn snel geneigd zichzelf aan te passen en zich te vormen naar de ander. Ze voelen namelijk precies aan hoe de ander hen het liefste ziet. Jammer genoeg gaan ze hierdoor bij zichzelf vandaan en kunnen zo uiteindelijk langzaam de verbinding met zichzelf kwijtraken. Hierbij krijgen kinderen vaak het gevoel niet goed genoeg te zijn. Ze proberen wanhopig in een jasje te passen wat hen niet past. Het geeft een gevoel van falen.

Jij als ouder kunt je kind helpen in verbinding te blijven. Dat doe je simpelweg door het voorbeeld te geven. Net zoals je kind je volgde en zo de eerste stapjes ging zetten, voor het eerst ging fietsen of rolschaatsen.

Wanneer je naar jezelf kijkt in de spiegel, wat denk je dan? Wanneer je op dat moment negatieve gedachten denkt, ga je jezelf daar niet beter van voelen. En wanneer je elke dag deze negatieve gedachten denkt, ga je ze nog geloven ook! Denk je echter positieve gedachten, dan zul je merken dat je jezelf hierbij veel fijner voelt.

Wanneer je regelmatig positieve woorden of zinnen herhaalt in je gedachten, of hardop uitspreekt, noem je dit affirmeren. In het geval van het bovenstaande voorbeeld, zou je wanneer je ’s ochtends in de spiegel kijkt, de volgende woorden kunnen uitspreken:

“Goedemorgen lieve (je naam).
Je ziet er fantastisch uit!
Ik hou van je. ”

Door van jezelf te houden, geef je jouw kind het mooiste voorbeeld wat er maar is. 
Zij zullen je voorbeeld volgen <3

Lieve groet,

Esther

Villa Wijs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders