Ik voel ik voel wat jij niet voelt….

door Judith van Gils
Judith van Gils is Villa Wijs coach vanaf het eerste uur. Zeer gedreven ging zij door de opleiding heen. In deze blog kom je wat meer over haar te weten en vertelt ze openhartig over de ontdekking dat ze hooggevoelig is.

5 jaar geleden hoorde ik voor het eerst over hooggevoeligheid. Ik was bij een vriendin op visite met de kinderen. Het was voor de eerste keer dat ik daar was en mijn oudste zoon hing voortdurend aan mijn benen. Hij wilde niet spelen met de andere kinderen en wilde het liefst dicht bij mij blijven. Dat voelde voor hem blijkbaar het veiligst op dat moment. Ik deed het af als verlegen, maar toen mijn vriendin zei:  “Ga jij eens een keer op internet zoeken naar hooggevoeligheid”, keek ik haar vragend aan. “Doe dat nou maar gewoon”, zei ze. Dus toen ik die avond thuis op de bank zat ging ik het eens opzoeken. Ik kan je vertellen, er ging een wereld voor me open. Telkens als ik er wat over had gelezen ging ik op zoek naar mijn naam. Waar staat mijn naam? Ze hebben het over mij! Alle puzzelstukjes vielen op zijn plek. Wat was dat maf zeg. Vroeger op school was ik een stil meisje. Ik was niet haantje de voorste, maar hield me altijd stil op de achtergrond. Ik nam veel in me op en kon er absoluut niet tegen als er kinderen gepest werden. Ik voelde hun verdriet en pijn. Nieuwe situaties vond ik erg spannend en ik kon daar dan ook als een berg tegenop zien. En nog steeds merk ik dat ik het spannend kan vinden als ik iets nieuws ga meemaken. Maar inmiddels weet ik ook dat het zo’n fijn gevoel kan geven als ik het wel doe. Ik zie in onze oudste zoon mezelf heel erg terug. Ik weet als geen ander hoe hij zich voelt in die voor hem nieuwe situaties en krijg hier dan ook regelmatig buikpijn van als ik hem dan zie worstelen met zichzelf. Wat kan die jongen mij toch een mooie spiegel voorhouden.

 

Sinds mijn vriendin over het woord hooggevoeligheid begon, ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen en ben ik tot de conclusie gekomen dat ook onze andere kinderen hooggevoelig zijn. Soms is dat nog best lastig, want hoe reageer je nu op je kind als je zelf overprikkeld bent en je kind is dat ook? Ik vind dit nog steeds best wel lastig. Het kan me soms ineens zo overrompelen als ik de energie van iemand anders oppik. Ik kan me dan ineens heel verdrietig voelen of boos en kribbig, terwijl ik me een minuut geleden zo nog niet voelde. Wat doe je dan op zo’n moment?

Ik heb inmiddels geleerd hoe ik hier mee om kan gaan. Ik weet hoe ik mijn huis goed neer kan zetten en mijn lichtje aan kan steken. Hierdoor kijk ik anders naar de situatie en kan ik de energie terug sturen naar de persoon waar het vandaan komt.

Vorig jaar kwam ik voor het eerst Villa Wijs tegen. Een methode om door middel van visualisatie weer thuis te komen in je eigen lichaam. Sinds ik Villa Wijs toe pas op mezelf ben ik veel meer thuis in mijn eigen lichaam. Waar ik eerder mijn huis, mijn lichaam, uit vluchtte om maar niets te hoeven voelen, weet ik nu hoe het voelt om heel bewust dichtbij jezelf te blijven. Om in je eigen lichaam te zijn. Ik ben me veel bewuster van de energie om me heen en wat het met me doet als iemand ongevraagd mijn huis binnenkomt en daar zijn rommeltjes achterlaat. Ik weet nu inmiddels wat ik kan doen om die ongevraagde gast buiten de deur te houden of in ieder geval zo snel mogelijk weer mijn huis te doen verlaten met al zijn rommeltjes.
Zodra ik weer alleen ben in mijn fijne huis neem ik plaats op het fijnste plekje. Vanuit daar kijk ik tevreden in het rond en voel ik mijn lichtje groter worden. Wat een genietmomentje!

Denk je nu, hé ik herken dit bij mezelf of bij mijn kind en ik zou heel graag meer willen weten over de Villa Wijs methode? Als Villa Wijs coach wil ik je hier heel graag bij helpen. Ik weet nu hoe het voelt om echt thuis te zijn in jezelf en dat gun ik jou ook. Ik vergezel je graag over het pad er naar toe!

Villa Wijs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders