Blije appels!

Genietmomentjes

Ik schrijf er regelmatig over. Vanochtend had ik er al een paar te pakken. Twee stralende kids aan ons bed met hun zelf gekochte cadeau. Jaja, vandaag vier ik mijn 42e verjaardag. Ze wisten wat ik graag wilde hebben en zijn samen op pad gegaan. Alleen dat al is een genietmomentje voor mij. Ze wilde graag twee dingen kopen, maar hun budget was net niet groot genoeg. Toen ze hulp inschakelde en vroegen of de winkeljuffrouw misschien nog iets wist voor het bedrag dat ze nog hadden, kwamen ze erachter dat het 1+1 gratis was. Hun doel bereikt én nog geld over ook. Oh man, die gezichtjes, daar word je toch blij van!

Ik vind het van groot belang te weten wat jouw genietmomentjes zijn. Waar je blij van wordt, waar je hart van gaat gloeien en je ogen van stralen. Je hebt grote en kleine genietmomentjes. Ik kan zelf enorm genieten van een kop cappuccino in de achtertuin. Iets kleins wat ik met enige regelmaat kan doen.

Grotere genietmomentjes heb ik bijvoorbeeld wanneer ik met mijn gezin ga varen. Ons hele gezin geniet met volle teugen zodra we ons op het water bevinden. Heerlijk! Helaas kunnen we ons niet dagelijks op het water begeven. Dit maakt dat het voor mij een groter genietmomentje wordt zodra het wel kan. Ik word al blij bij de gedachten. Zo verzamel ik dagelijks een heleboel blije appels.

Blije appels?

Stel nu dat jij in je tuin twee appelbomen hebt staan. Elke keer dat je een genietmomentje verzamelt, groeit er in die ene boom een blije appel. In de andere boom groeien rotte appels. Deze groeien vanzelf, je hoeft er niets voor te doen. Het leven bestaat nu eenmaal niet alleen maar uit leuke dingen en genietmomentjes. Aan het einde van de dag ga je oogsten. Een volle emmer blije appels kun je wel een poosje op teren. Je kunt er elke dag van proeven. Echter een volle emmer rotte appels, kun je niet zo veel mee. Ze zijn niet eetbaar. Te veel rotte appels zorgen ervoor dat je emmer vol raakt. We weten allemaal dat een te volle emmer uiteindelijk overstroomt.

Nu zou je de boom met rotte appels misschien kunnen behandelen met een of ander chemisch goedje. Kijken of je de rotte appels tegen kunt houden. Je zou jezelf ook kunnen richten op het positieve en kijken of je meer blije appels kunt kweken in de boom van de blije appels.

Ik geloof erin dat je rotte appels het beste kunt bestrijden met blije. Stel dat je aan het einde van je dag de balans op zou maken. Alle appels zou plukken en op de weegschaal zou leggen. Alle blije aan de ene en alle rotte aan de andere kant. Zou je weegschaal dan in balans zijn? 

Wanneer er meer rotte appels liggen dan blije, zullen deze rotte appels een stempel drukken op hoe jij jezelf op dat moment voelt. Ze voelen immers het ‘zwaarst’. Zijn het er evenveel, dan is het in balans, neutraal zou je kunnen zeggen. Verzamel je echter meer blije dan rotte appels op een dag, dan zullen de blije appels meer wegen en ervaar je een blijer gevoel. Je bestrijdt hiermee op die manier de rotte appels en het is nog milieuvriendelijk ook!

Ik ben benieuwd hoeveel blije appels je weet te verzamelen vandaag. Alleen het weer al is er een. Tijd voor een kop cappuccino in de tuin! Kan ik er weer een genietmomentje bij optellen, zodat ik aan het einde van mijn dag een volle emmer blije appels kan oogsten en daarmee de emmer rotte appels kan legen. Want ja, ook al ben ik jarig, ook vandaag groeien er rotte appels in mijn boom. 

Ik wens je een fijne dag!

Liefs Esther 

Villa Wijs coachopleiding

Wanneer dit verhaal je inspireert en je hart gaat gloeien als je er aan denkt dat je hiermee weer anderen zou kunnen inspireren, dan zou jij wel eens een Villa Wijs coach in de dop kunnen zijn.

Eind september gaat er weer een nieuwe ronde van start. Ben jij (kinder)coach, leerkracht, onderwijsassistent of pedagogisch medewerker? Of zou je maar wat graag als coach aan de slag gaan? Kijk dan eens op de pagina van de Villa Wijs coachopleiding. Ik ga dolgraag met je aan de slag!

Villa Wijs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders