Ik haat die naadjes in m'n sokken! - Villa Wijs

Ik haat dat naadje in m'n sokken!

Ik was niet langer verbaasd wanneer ik onze dochter weer eens met haar sokken binnenstebuiten naar beneden zag komen. “Zo zitten ze gewoon het lekkerst mam.” Tja, helder. Soms was het ‘t naadje en soms waren het de motiefjes die een soort hobbeltjes veroorzaakten. Ze had er last van, PUNT. 

Tegenwoordig kopen we alleen nog sokken waarvan ze weet dat ze lekker zitten en kan ze het inmiddels beter handelen wanneer er iets niet zo lekker zit. Al vind ik nog regelmatig sokken en panty’s binnenstebuiten. Pubers… #zucht.

Het Villa Wijsje hierboven gaat over hooggevoeligheid, eigenlijk houd ik niet zo van deze term. Ik houd er überhaupt niet van om kinderen te labelen. Wanneer je maar vaak genoeg tegen je kind zegt dat hij/zij lui is, gaan ze erin geloven en zich er ook naar gedragen. Beter zou je op zo’n moment het positieve kunnen benoemen, waardoor hun zelfvertrouwen zal groeien en ze juist meer in zichzelf gaan geloven. 

Ik vraag me af, zijn niet alle kinderen gevoelig? Misschien in meer of mindere maten, maar toch. Ik vergelijk het vaak met een netwerkverbinding, het ene kind heeft een 3G en het andere een supersnelle 5G verbinding. Net zoals ieder kind kan tekenen, maar het ene kind gewoonweg meer talent heeft voor tekenen en het andere kind misschien beter is in voetballen. Ik zie hooggevoeligheid dan ook als een talent, iets wat je verder kunt ontwikkelen. 

Wanneer jij ouder bent van een gevoelig kind denk je daar misschien heel anders over, zie je dat je kind er last van heeft en ervaar je het helemaal niet als iets positiefs. Dat komt vaak doordat we enkel kijken naar het negatieve en dat ook benadrukken. Er zijn echter ook heel veel voordelen aan een sterke gevoeligheid hebben. 

Deze kinderen zijn vaak erg creatief, zijn visueel ingesteld en kunnen dingen goed voor zich zien. Voelen personen en situaties goed aan en zijn vaak al vroeg wijs. En wanneer ze ergens écht interesse in hebben zullen ze geen enkele moeite hebben met nieuwe informatie tot zich te nemen en aan te leren. Naast creatief, zijn ze vaak ook erg inventief. Toen onze oudste nog een peuter was, had ik regelmatig de gedachten; ‘Waarom kan hij het nu niet gewoon gebruiken waarvoor het is bedoeld!’ Zo stond de driewielige poppenwagen van zijn zus regelmatig op zijn kop om als spinnenwiel te dienen. Pas later zag ik de waarde hiervan in. 

Inmiddels hebben wij twee pubers in huis, die aardig hun weg weten te vinden met hun supersnelle 5G netwerk verbinding. Wij hebben ze de ruimte gegeven te ontdekken wat ze er mee kunnen, hoe ze het kunnen inzetten voor zichzelf, zodat het hen kan dienen. Natuurlijk ervaren ze het soms ook als een last. Op momenten dat hun volle hoofd dreigt te ontploffen bijvoorbeeld. Het verschil is alleen dat zij zich bewust zijn van wat er op dat moment gebeurt, het kunnen aangeven zodat wij ze kunnen helpen, of zelf weten wat te doen om de rust te laten wederkeren. 

Het creëren van die bewustwording is belangrijk, zonder bewustwording, kan er geen verandering plaatsvinden.
Mijn dochter had al vroeg door dat ze last had van haar sokken omdat er naadjes of borduursels op zaten. Die bewustwording zorgde ervoor dat ze haar sokken binnenstebuiten draaide om er minder last van te hebben. Een simpel voorbeeld, maar zo werkt het ook met overprikkeling, volle hoofden, boze buien of slechte slapers. Waarom raak je overprikkeld, heb je zo’n vol hoofd, ontstaat die boze bui of lig je ‘s nachts wakker? 

Die bewustwording creëren, vind ik het mooiste wat er is. Om vervolgens samen te kijken naar wat er nodig is om een verandering te laten plaatsvinden. Dat maakt mijn werk zo bijzonder, zo dankbaar.

Wil meer over mijn werk en de Villa Wijs methode weten, zou je ook graag die bewustwording creëren, bij jezelf, je kind, of misschien wel je coachee in de praktijk of op school. Villa Wijs biedt verschillende trainingen voor ouder, kind en professional. Je leest er meer over op de website.

Op maandag 7 november start er weer een nieuwe groep met de Villa Wijs coachopleiding. Je kunt nog aansluiten! 

Oh ja, mijn dochter, die draagt tegenwoordig niet haar sokken, maar haar velours pyjama binnenstebuiten. Waarom? Niet omdat ze er anders last van heeft, nee, omdat hij zo gewoon het lekkerste zit. Met de zachte kant naar binnen. Ook bewustwording…

Doen wat je het fijnste, leukste, lekkerste, mooiste vindt 😉 
Love her! 

Villa Wijs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders