Een paar dagen geleden kreeg ik een vraag van een mama die de Sint Wijs mail dagelijks met veel plezier leest. Ze stelde mij de volgende vraag:

Wanneer je (vooral in deze periode) merkt aan je kind dat hij tijdens de normale bezigheden (hectiek) van de ochtend erg ‘geladen’ is, maar er is niet veel extra tijd is voor bijvoorbeeld een wandeling, omdat iedereen naar school of werk moet. Heb je dan een tip die voor ‘ontlading’ kan zorgen, zodat de dag in basis rustig kan beginnen voor hem? 

 Zwarte Piet, wiedewiedewiet,
‘k hoor je wel, maar ik zie je niet.

Hier een paar tips voor als jij je kind wel hoort, maar niet ziet. Zou hij/zij wel thuis zijn? Of zitten ze ergens verstopt? Of ben je zelf misschien te druk waardoor jij je kind niet ziet door alle hectiek en je kind je aandacht probeert te trekken?
Hier een aantal tips:

  1. Het ‘geladen’ zijn, zoals deze moeder het beschrijft noem ik ook wel ‘fladderen’. Op dit soort momenten zijn kinderen niet goed geaard en niet (helemaal) thuis in hun huis (lichaam). Om er voor te zorgen dat ze hun lichaam weer gaan voelen kun je even knuffelen samen. Wrijf lekker over de rug van je kind. Laat ze hun lichaam voelen, kneed even in de schouders, benen, kuiten, zodat ze terug in hun lijf komen en weer ‘landen’.
  2. Doe samen een kort ochtendgymnastiekje. Springen, stampen en lekker gek doen. Wel belangrijk dat je dit goed afsluit. Zeg bijvoorbeeld; ‘Zo, nu zijn we weer klaar voor de dag.’  Anders blijft je kind wellicht in een ‘spring’ standje staan.
  3. Zorg voor voldoende nachtrust. Dit is de beste basis voor een goed begin van de dag.
  4. Zorg dat je aanwezig bent in het hier en nu. Wanneer je zelf verdwaald in de hectiek van alle dag, gaat je kind er hoe dan ook voor zorgen dat jij hem/haar gaat horen en zien.
  5. Wanneer je kind echt heel geladen is, boos of verdrietig in alle hevigheid. Blijf dan zelf vooral rustig, let op je ademhaling en blijf bij jezelf. Ga niet mee in de ‘geladen’ energie van je kind. Daar hebben jullie beiden niets aan. En ja, ik weet het, dat lukt echt niet altijd, mij ook niet. Wanneer het dreigt te mislukken neem dan even afstand, haal diep adem, blaas je onrust weg en probeer het gewoon opnieuw.

 

Liefs Esther

 

[mc4wp_form id=”1329″]

Villa Wijs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders