De spanningsmeter stijgt... Hoe breng ik mijn kind weer tot rust? - Villa Wijs

Sinterklaas is de deur nog niet uit of de kerstboom staat al binnen. Al zingend over de stoomboot hangen de kids de kerstballen in de boom. Het pietenpak wordt ingewisseld voor een kerstmuts en opnieuw een gezellige tijd voor de boeg. De school is versierd met lichtjes en er staan weer een boel leuke dingen te gebeuren. Hoewel de decembermaand natuurlijk vooral een hele leuke en gezellige maand is, kan de spanningsmeter bij je kind soms aardig oplopen. De vraag is, hoe komen ze weer tot rust?

Wel eens aan gedacht om samen met je kind te visualiseren? Visualiseren is het vertalen van een gedachten naar beeld. Wanneer je bijvoorbeeld je ogen sluit en denkt aan een prachtig verlichte kerstboom, dan kun je hem ook voor je zien. Je kunt hem bijna ruiken! Visualisatie oefeningen kunnen je heel goed helpen op momenten dat je onrust ervaart, bang bent, of wanneer je het ergens te druk vindt.

Wanneer je visualiseert maak je gebruik van de kracht van verbeelding. Door je dingen te verbeelden kun je gemakkelijker ontspannen, jezelf beter beschermen en opladen en zelfs beter presteren.  Neem in deze drukke tijd dan ook eens rustig de tijd om met je kind te visualiseren. Heerlijk voor je kind, maar ook voor jezelf!

Speciaal voor deze gezellige decembermaand heb ik een toepasselijke visualisatie bedacht. Peter (mijn partner)heeft er een mooie illustratie bij getekend. Peter tekent ook de illustraties voor Villa Wijs, een visualisatie methode speciaal voor kinderen. Villa Wijs leert je beter omgaan met prikkels en energieën en gevoelens van andere.

Omdat er steeds vaker de vraag van moeders kwam, of ik ook hen deze methode eigen zou willen maken, startte ik in mei met een nieuwe training, ‘Mama, relax!’.  Waarin ik moeders leer weer met zichzelf én met hun kind in verbinding te komen. Ik heb gemerkt hoe krachtig het is wanneer zowel ouder als kind deze methode eigen maken. Door weer te verbinden en thuis te komen in jezelf ontstaat er rust. Ook binnen je gezin.

In januari zal er weer een nieuwe ‘Mama, relax!’ van start gaan. Wil je graag meer informatie betreft Villa Wijs, of  ‘Mama, relax!’ neem dan contact met mij op.

Hieronder de betreffende visualisatieoefening. Let op, het inademen en blazen doe je écht, de plaatjes bedenk je erbij in je hoofd. Lees het verhaal rustig voor en geef je kind de tijd om het verhaal aan de binnenkant van zijn/haar ogen om te zetten in beeld. De oefening werkt natuurlijk nóg beter wanneer je samen met je kind een heerlijk plekje onder de kerstboom zoekt!

De kerstbal

Ga maar lekker zitten of liggen, sluit je ogen en leg je handen op je buik. Wanneer je inademt zorg je dat je buik bol wordt, net als de dikke buik van de Kerstman. Zodra je uitademt zakt je buik weer in. Probeer het een paar keer uit en voel hoe jouw buik zich bol maakt. Als het je lukt adem je nog eens diep in en span al je spieren aan…blaas uit en laat ze dan weer los, ontspan! Dit doe je drie keer. Beeld je in dat er voor je een heel grote kerstboom staat. Hij hangt vol met grote doorschijnende glazen kerstballen. Elke glazen bal heeft een klein openingetje. Hierdoor kun je alle gedachten die er op dit moment in je hoofd zitten en die je nu niet nodig hebt, in de bal stoppen. Kijk maar eens of het lukt. Stop de eerste gedachte die bij je opkomt in een bal. Wanneer er een nieuwe gedachte bij je binnen komt, stop je ook deze in een van de glazen ballen in de boom. Maak je hoofd maar lekker leeg. Er zijn ballen genoeg voor al je gedachten. Wanneer er opnieuw een gedachte in je hoofd opkomt stop je ook deze rustig in een kerstbal. Pas als je al je gedachten hebt opgeborgen, je hoofd weer rustig en leeg is, pak je een potje met glitters. Je mag zelf een kleur kiezen. Schut nu het potje met glitters heel voorzichtig leeg op je hand. Houd je hand op richting de kerstboom, adem diep in en blaas dan heel voorzichtig de glitters van je hand, zo de boom in.  Je moet minstens drie keer blazen om alle glitters in de boom te krijgen. Als je hand leeg is en alle glitters in de boom zijn geblazen, knip je één keer met je vingers, ‘knip’! Alle glitters veranderen in lichtjes die jou en je kerstboom in een prachtig stralend licht zetten. Dit licht zal je beschermen! Dan wiebel je even met je handen en tenen en doe je heel langzaam je ogen weer open. Weet dat je op elk moment van de dag weer even terug onder jouw kerstboom kunt gaan staan, heerlijk rustig.

 

© 2016 Door Esther-Villa Wijs methode

[mc4wp_form]

 

 

Villa Wijs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders