6 december, the day after... - Villa Wijs

Soms heb je van die dagen, dan loop je de hele dag met een smile op je gezicht en kriebels in je buik van de pret. Op dat soort momenten geniet ik echt. Dan ervaar ik intens geluk, genietmomentjesgeluk. Niet dat ik op andere momenten niet gelukkig ben, maar je herkent het vast wel. Van die momenten dat je wel zou kunnen huilen omdat het zo fijn voelt. Dat je het gevoel het liefst met de hele wereld zou willen delen. Het van de daken zou willen schreeuwen, zo fijn. En nee, dat hoeven helemaal geen grote dingen te zijn. Ik kan dit gevoel al ervaren door iets wat de kinderen zeggen of wanneer we met zijn alle in de bossen zijn. Gister had ik het ook. Het raakte mij zo, dat ik het je wel móet vertellen.

Want wat heb ik genoten van pakjesavond en alle voorpret. Als een soort ‘malle Pietje’ ging ik het hele huis door. Het plan was als volgt, vanavond zouden de buurkinderen met hard geklop een lege zak inclusief gedicht voor onze voordeur achterlaten. Want ojee, ojee! Rommel Piet is in de weer geweest…Daar gaat het geweldige pakjesavondfeest! Dan zit er niets anders op te gaan zoeken in alle gaten en hoeken. Te beginnen niet boven maar benee. En zo zullen de eerste pakjes worden gevonden in de WC!

Je zult mijn voorpret begrijpen. Ik heb werkelijk het hele huis gehad. Bij elke nieuwe vindplaats plakte ik weer een rijm met nieuwe aanwijzingen. Mijn avond kon eigenlijk al niet meer stuk!

Mijn tweede genietmomentje ontstond toen ik twee enorm enthousiaste kinderen van school haalde. Blije snoetjes omdat ze niet alleen een leuke surprise mee naar school hadden genomen, maar ook met een hele gave thuiskwamen. Het geluk straalde van hun gezichten en ja, dat geeft mij dan al dat ‘genietmomentjesgevoel’.

Onze pakjesavond begon met het maken van hapjes. Zo maakte de kids gevulde eieren en dadels met spek. Toen alles klaarstond kon het feest beginnen. Lekker eten, dansen en zingen. Voor we het wisten werd er hard op de deur gebonsd. Zo hard dat de onze kat met mand en al van schrik van de dekenkist afvloog haha! De speurtocht door het huis was natuurlijk dolle pret. Toen alle cadeautjes waren verzameld kon het uitpakken beginnen. Wat een enthousiasme. Ook dat geeft mij een genietmomentjesgevoel. Dat ze blij zijn met ieder cadeau dat wordt uitgepakt.

Wanneer je 10 jarige zoon halverwege de avond zegt dat het mooiste cadeau van de avond de gezelligheid samen is, smelt ik. Tranen branden achter mijn oogleden. Vol trots kijk ik naar mijn zoon, die van ons niet stoer hoeft te zijn, maar die ik op dit soort momenten juist zó stoer vind! Wanneer ik later in de keuken sta om warme chocolademelk te maken, komt hij naar me toe en pakt me stevig vast. Ik vind het zo fijn mam! Tranen van geluk biggelen over zijn wangen. Het raakt me zo, dit moment. Mijn hart spat uit elkaar van liefde. Daar staan we dan in de keuken, elkaar stevig vast houdend. En ik besef dat hij, net als ik, dat gevoel van intens geluk ervaart. Dat dit is wat hij zijn leven lang niet meer zal vergeten. Niet de cadeautjes die hij heeft gekregen, nee, dit machtige genietmomentjesgevoel. Hij zal het opslaan zodat hij er op elk moment in zijn leven weer aan terug kan denken en dit gevoel weer kan ervaren.

Even denk ik terug aan mijn kindertijd. Dat ik op pakjesavond werd verwend met kinder make-up die rook naar appeltjes en een babypop met een jurkje aan, die bij nader inzicht een piemeltje bleek te hebben. En die keer dat de Sint een prachtig houten winkeltje bracht. Datzelfde winkeltje wat jaren later opnieuw door de Sint werd bezorgd, maar toen voor mijn eigen kids. Wat nog altijd boven staat en waarvan zij niet weten dat opa het ooit speciaal voor mij gemaakt heeft.

Allemaal momentjes die zijn opgeslagen, die ik zorgvuldig bewaar, zodat ik ze tevoorschijn kan halen zodra ik ze even nodig heb. Op momenten dat het me even niet lukt dit gevoel te voelen. Ik het even niet zie zitten. Dan pak ik die bewaardoos vol genietmomentjes en ontdek ik dat het leven bestaat uit ups en downs, maar dat je altijd weer dat geluksgevoel kunt ervaren wat ligt opgeslagen in je binnenste.

Weet dat ook wanneer je die bewaardoos even niet kunt vinden, deze ergens in jou ligt opgeslagen.

 

Liefs Esther

Villa Wijs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders