“Mama, mag ik in mijn verkleedkleren buiten gaan spelen?” Op het puntje van mijn tong brandt het woordje nee, maar waarom eigenlijk niet? Omdat het niet hoort, of bang wat de buurt er van zal denken? Ik heb nogal eens last van te snel nee zeggen en afkappen. En dat terwijl ik wil dat kinderen luisteren naar hun binnenste!?

Ik neem mij dan ook voor wat minder snel néé te zeggen. Eerst even nadenken. Wat is de vraag, waarom wordt de vraag gesteld en wat is het gevolg als ik ja zeg. In dit geval is het gevolg dat onze prinses de straat op gaat in een gestreepte legging met daarop de bovenste helft van een indianenpak en in het haar een roze sjaal met daarin gestoken een stel veren uit de knutselkast. En zeg nou zelf, hoe erg is dat? Op een klein detail na dat er wel even een vestje onder moet omdat het anders net iets te fris is voor buiten. Verder is het gewoon helemaal prima. En dus gaat madame de straat op in haar zeer opvallende outfit. Ze straalt er bij.

Toch is het nodig om als ouder grenzen te stellen. Nee te durven zeggen op momenten dat dit nodig is. Wanneer je kinderen alsmaar tevreden wilt stellen zorgt dit op den duur voor ongelukkige en nooit tevreden volwassenen. Nee durven zeggen maakt ze weerbaarder voor het leven.

Klinkt logisch. Het gekke is dat ik op sommige momenten juist weer heel veel moeite heb om nee te zeggen.

De kunst is dus een balans te vinden waarbij je enerzijds je kind laat uitproberen, ontdekken, zelf laat ondervinden en anderzijds grenzen te stellen die ze nodig hebben om zich te kunnen oriënteren. Bij gebrek aan grenzen kunnen vooral hooggevoelige kinderen te veel opgaan in de wereld om hen heen door de verbondenheid die zij veelal voelen. We willen allemaal dat kinderen opgroeien met voldoende eigenwaarde, een flinke dosis moed en het vertrouwen hebben in zichzelf, hun talenten en mogelijkheden. En dus hebben ze grenzen nodig om houvast te krijgen in die wereld waarmee ze zich zo verbonden voelen.

Maar nee, het valt niet altijd mee. En dus zoek ik nog even verder tot ik de juiste balans heb gevonden. Wie zoekt er met me mee?

Villa Wijs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders