De Moerputten

Wanneer ik door het huis roep “Wie gaat er mee op avontuur?” dan staan ze met hun regenlaarsjes al klaar bij de voordeur. Niets is leuker dan op avontuur gaan! Kinderen vinden het heerlijk om te ravotten, te ontdekken, te klimmen en lekker vies te worden. Oké, uitzonderingen daar gelaten, want er zijn ook kinderen die helemaal niet graag vies willen worden haha! Die van ons hebben daar in ieders geval geen enkele moeite mee! En dus gaan wij NOOIT met onze aller beste kleren op avontuur. Dat zou echt een heel slecht idee zijn.

Op avontuur gaan betekent voor ons, tot rust komen. Wij als hoog sensitief gezin hebben het nodig om ons met enige regelmaat in de natuur te bevinden. Vooral ons meneertje zien we dan helemaal opklaren, alleen dat al doet een moeder goed. De drukte van school, zwemles, feestjes, speelafspraken en noem zo maar op, wordt hem regelmatig wat te veel. Zijn gezichtje wordt bleek, zijn ogen wat doffer en dromeriger, de boze buien steken de kop op en die vervelende koortslip meldt zich weer aan. Mijn alarmbellen gaan rinkelen en ik besef maar al te goed dat het hem te veel is en dat we duidelijk over zijn grens zijn gegaan. De beste remedie is dan op avontuur gaan! In de natuur komen we weer in balans.

Zo gingen wij afgelopen weekend op aanraden van, een wandeling maken door het wandelgebied de Moerputten. Zoals omschreven op de website: Spannende, ondoordringbare moerasbossen met zilvergrijze wilgen. Vochtige hooilanden met kleurige bloemen. Een veenplas met velden gele plomp en watergentiaan. En dwars daarheen een okergele spoorbrug op grote stenen pijlers. Dat is natuurgebied De Moerputten ten zuiden van ‘s-Hertogenbosch. De unieke spoorbrug uit de 19e eeuw is gerestaureerd. Niet voor treinen maar voor wandelaars. Een wandelpad leidt nu over dit industrieel erfgoed, van ‘s-Hertogenbosch naar Vlijmen. Met weids uitzicht over het moerasgebied.

En zo is het, een prachtig spannend en uitdagend wandelgebied voor kinderen (maar zeker ook voor volwassenen). Mooie houten loopbruggen en zelfs een houten wandelpad midden door het moeras gebied. Overal zagen we bloemen uit het moeras omhoog komen, de kikkers sprongen van blad naar blad en de vlinders fladderde om onze oren. De kinderen liepen door een veld vol prachtige gele bloemen (koolzaad) om te eindigen in de theetuin van Ben en Eleonora Acket. Op de kaart staan verschillende soorten biologische kruiden theeën, biologische sappen en heerlijke (volgens mij ook zelfgemaakte) biologische appeltaart. Het aangename zonnetje maakte deze middag tot een nog geslaagder avontuur. Zeker voor herhaling vatbaar aangezien we nog maar een heel klein gedeelte hebben gezien.

Op naar een volgend avontuur!

Esther van Bijnen

Intuïtief en energetisch coach

Ik ben Esther van Bijnen, eigenaar van Villa Wijs en bedenker van de Villa Wijs methode.

Na 10 jaar succesvol een dansschool te hebben geleid, werd mijn vuurtje minder. Was het perfecte pasje echt waar het voor mij om gaat?

Steeds meer vielen me de kinderen achter in de rij op en voelde ik een nieuwsgierigheid naar deze kinderen. Een behoefte om juist voor hen meer te betekenen. Ervoor te zorgen dat deze kinderen, ongeacht hoe perfect of imperfect de pasjes waren, met plezier en voluit zouden dansen.

Ik realiseerde me dat ik mezelf herkende in deze kinderen. Ik was al die tijd bezig met presteren, met de buitenkant, maar het werd tijd dat ik bij mezelf kwam, bij mijn binnenwereld.

Ik ging me verdiepen in het werken met energie. Al van kinds af aan ben ik mij bewust van deze levensenergie. Gevoelig als ik was pikte ik veel op, maar was dat wat ik voelde van mij, of van de ander?

Door me erin te verdiepen, ontdekte ik wat ik met deze energie kan en wat het met mij doet als ik mijn energie vrij laat stromen. Hoe ik hierdoor beter in mijn eigen kracht kwam te staan. Ik maakte opnieuw contact met mezelf. Het voelde als thuiskomen. Wat had ik dat als kind graag willen leren.

Nu leer ik het aan andere kinderen en volwassenen met behulp van mijn Villa Wijs methode, een manier om heel makkelijk aan kinderen, én volwassenen, uit te leggen hoe energie werkt en hoe je met energie kunt werken.

Villa Wijs heeft zich intussen ontpopt tot een complete, eenvoudige en creatieve visualisatiemethode, die staat als een huis.
In 2018 heb ik de Villa Wijs coachopleiding ontwikkeld om ook andere energetisch- en kindercoaches, leerkrachten en pedagogisch medewerkers de kans te geven met de Villa Wijs methode te werken om zo meer mensen te kunnen helpen om een stevige fundering te creëren voor zichzelf zodat ze ook tijdens een stevige storm blijven staan als een huis.

1 reactie op “De Moerputten”

  1. Hoi Esther,

    We hebben vandaag gewandeld bij de moerputten. Ik zag jouw avontuur op fb voorbij komen. We hebben heerlijk gewandeld over de brug en door het moeras. Kikkers gevangen en met natte sokken weer terug in de auto

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Villa Wijs draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches