Mama, mijn hoofd voelt zo vol...

Vandaag drie december. Veel van jullie zullen afgelopen weekend al Sinterklaas gevierd hebben. We zijn ondertussen wel een beetje gewend aan het idee dat Sinterklaas en zijn Pieten weer in het land zijn. Hiermee is wellicht de ergste spanning gedaald bij je kind. Of merk je juist dat het je kind erg veel energie kost? Klaagt je kind over een vol hoofd en heeft het moeite met in slaap te komen.

Vollopen, bij de een uit zich dat in snel boos zijn of huilen, de ander trekt zich juist terug in zichzelf. Vollopen voelt ook wel als leeglopen. Je loopt aan de ene kant vol en aan de andere kant voelt het alsof je een enorm energielek hebt. Veel kinderen lopen in deze tijd ‘vol’. Wat ik daarmee bedoel is dat hun energetische emmertje gevuld raakt met ‘rommeltjes’ die vaak helemaal niet van hen zelf zijn. Zo zijn er kinderen die niet alleen last hebben van hun eigen spanning, maar ook alle kinderen in de klas kunnen voelen. Dat is normaal al lastig, maar in deze spannende tijd natuurlijk nog veel meer. 

Hierdoor kunnen ze drukker worden, de onrust jaagt door hun lijf. Of ze raken afwezig, lijken niet helemaal op aarde te zijn. Ze zijn niet thuis in hun huis (lijf). Belangrijk is dan dat ze hun lijf weer gaan voelen. Dit kan door ze juist iets actiefs te laten doen, springen, rennen, fietsen, vooral in combinatie met de frisse buitenlucht. Of bijvoorbeeld door aanraken, masseren. 

Door de aanraking en positieve aandacht krijg je een diepere band met je kind. Je vervult een van de eerste levensbehoeftes van het kind, namelijk liefdevolle aanraking. Massage brengt ontspanning en rust. Maar masseren is ook gewoon fijn en gezellig om samen te doen.

Wanneer je masseert zal je kind;

 • meer ontspannen
 • rustiger gaan slapen
 • de volgende dag weer stevig met beide voeten op aarde staan
 • ervaren dat het weer rustig wordt in het hoofd
 • zich energieker, gezelliger en in balans voelen
 • zich mogelijk beter kunnen concentreren
 • beter om leren gaan met prikkels

Voet Massage

Masseren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Mijn partner Peter, gediplomeerd voetreflexoloog beschrijft hieronder een eenvoudige voetmassage. Zoek een lekker plekje voor je kind, op een berg kussens of gewoon lekker in bed. Je kunt eventueel wat massage olie of iets dergelijks gebruiken.

Begin met de rechter voet en herhaal onderstaande op de linkervoet. Werk hierbij vooral op je gevoel! Bij het masseren van de tenen begin je bij de kleine teen en werkt naar de grote teen toe.

 1. wrijf je handen eerst even lekker warm
 2. verdeel de olie over je handen
 3. pak de voet met beide handen vast om eerst even contact te maken
 4. verdeel de olie over de boven- en onderkant van de voet met je gehele handen. Je kunt met je vingertoppen al wat lichte druk uitoefenen, neem hier lekker de tijd voor.
 5. pak vervolgens elke teen even vast tussen je duim en wijsvinger en “rol” de teen een aantal seconden tussen je vingers heen en weer.
 6. pak weer elke teen vast tussen je duim en wijsvinger en draai de teen enkele malen rond met de klok mee en daarna tegen de klok in.
 7. pak daarna elke teen vast met je linkerhand en duw enkele seconden met je rechterduim op de top van de teen
 8. sluit af met het masseren  (kneden) van de gehele voet

Veel masseer plezier!

Esther van Bijnen

Intuïtief en energetisch coach

Ik ben Esther van Bijnen, eigenaar van Villa Wijs en bedenker van de Villa Wijs methode.

Na 10 jaar succesvol een dansschool te hebben geleid, werd mijn vuurtje minder. Was het perfecte pasje echt waar het voor mij om gaat?

Steeds meer vielen me de kinderen achter in de rij op en voelde ik een nieuwsgierigheid naar deze kinderen. Een behoefte om juist voor hen meer te betekenen. Ervoor te zorgen dat deze kinderen, ongeacht hoe perfect of imperfect de pasjes waren, met plezier en voluit zouden dansen.

Ik realiseerde me dat ik mezelf herkende in deze kinderen. Ik was al die tijd bezig met presteren, met de buitenkant, maar het werd tijd dat ik bij mezelf kwam, bij mijn binnenwereld.

Ik ging me verdiepen in het werken met energie. Al van kinds af aan ben ik mij bewust van deze levensenergie. Gevoelig als ik was pikte ik veel op, maar was dat wat ik voelde van mij, of van de ander?

Door me erin te verdiepen, ontdekte ik wat ik met deze energie kan en wat het met mij doet als ik mijn energie vrij laat stromen. Hoe ik hierdoor beter in mijn eigen kracht kwam te staan. Ik maakte opnieuw contact met mezelf. Het voelde als thuiskomen. Wat had ik dat als kind graag willen leren.

Nu leer ik het aan andere kinderen en volwassenen met behulp van mijn Villa Wijs methode, een manier om heel makkelijk aan kinderen, én volwassenen, uit te leggen hoe energie werkt en hoe je met energie kunt werken.

Villa Wijs heeft zich intussen ontpopt tot een complete, eenvoudige en creatieve visualisatiemethode, die staat als een huis.
In 2018 heb ik de Villa Wijs coachopleiding ontwikkeld om ook andere energetisch- en kindercoaches, leerkrachten en pedagogisch medewerkers de kans te geven met de Villa Wijs methode te werken om zo meer mensen te kunnen helpen om een stevige fundering te creëren voor zichzelf zodat ze ook tijdens een stevige storm blijven staan als een huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Villa Wijs draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches