Mama, mijn hoofd is zo vol... - Villa Wijs

Mama, mijn hoofd voelt zo vol...

Vandaag drie december. Veel van jullie zullen afgelopen weekend al Sinterklaas gevierd hebben. We zijn ondertussen wel een beetje gewend aan het idee dat Sinterklaas en zijn Pieten weer in het land zijn. Hiermee is wellicht de ergste spanning gedaald bij je kind. Of merk je juist dat het je kind erg veel energie kost? Klaagt je kind over een vol hoofd en heeft het moeite met in slaap te komen.

Vollopen, bij de een uit zich dat in snel boos zijn of huilen, de ander trekt zich juist terug in zichzelf. Vollopen voelt ook wel als leeglopen. Je loopt aan de ene kant vol en aan de andere kant voelt het alsof je een enorm energielek hebt. Veel kinderen lopen in deze tijd ‘vol’. Wat ik daarmee bedoel is dat hun energetische emmertje gevuld raakt met ‘rommeltjes’ die vaak helemaal niet van hen zelf zijn. Zo zijn er kinderen die niet alleen last hebben van hun eigen spanning, maar ook alle kinderen in de klas kunnen voelen. Dat is normaal al lastig, maar in deze spannende tijd natuurlijk nog veel meer. 

Hierdoor kunnen ze drukker worden, de onrust jaagt door hun lijf. Of ze raken afwezig, lijken niet helemaal op aarde te zijn. Ze zijn niet thuis in hun huis (lijf). Belangrijk is dan dat ze hun lijf weer gaan voelen. Dit kan door ze juist iets actiefs te laten doen, springen, rennen, fietsen, vooral in combinatie met de frisse buitenlucht. Of bijvoorbeeld door aanraken, masseren. 

Door de aanraking en positieve aandacht krijg je een diepere band met je kind. Je vervult een van de eerste levensbehoeftes van het kind, namelijk liefdevolle aanraking. Massage brengt ontspanning en rust. Maar masseren is ook gewoon fijn en gezellig om samen te doen.

Wanneer je masseert zal je kind;

 • meer ontspannen
 • rustiger gaan slapen
 • de volgende dag weer stevig met beide voeten op aarde staan
 • ervaren dat het weer rustig wordt in het hoofd
 • zich energieker, gezelliger en in balans voelen
 • zich mogelijk beter kunnen concentreren
 • beter om leren gaan met prikkels

Voet Massage

Masseren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Mijn partner Peter, gediplomeerd voetreflexoloog beschrijft hieronder een eenvoudige voetmassage. Zoek een lekker plekje voor je kind, op een berg kussens of gewoon lekker in bed. Je kunt eventueel wat massage olie of iets dergelijks gebruiken.

Begin met de rechter voet en herhaal onderstaande op de linkervoet. Werk hierbij vooral op je gevoel! Bij het masseren van de tenen begin je bij de kleine teen en werkt naar de grote teen toe.

 1. wrijf je handen eerst even lekker warm
 2. verdeel de olie over je handen
 3. pak de voet met beide handen vast om eerst even contact te maken
 4. verdeel de olie over de boven- en onderkant van de voet met je gehele handen. Je kunt met je vingertoppen al wat lichte druk uitoefenen, neem hier lekker de tijd voor.
 5. pak vervolgens elke teen even vast tussen je duim en wijsvinger en “rol” de teen een aantal seconden tussen je vingers heen en weer.
 6. pak weer elke teen vast tussen je duim en wijsvinger en draai de teen enkele malen rond met de klok mee en daarna tegen de klok in.
 7. pak daarna elke teen vast met je linkerhand en duw enkele seconden met je rechterduim op de top van de teen
 8. sluit af met het masseren  (kneden) van de gehele voet

Veel masseer plezier!

Villa Wijs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders