Doe eens traag vandaag...

Wanneer je alles aan je voorbij laat razen, het gevoel hebt voortdurend in een soort van sneltrein te zitten. Een die nooit eens een tussenstop maakt, maar alsmaar doorgaat. Trek dan eens aan de noodrem en kijk wat er gebeurt.
 

Kijk om je heen. Ruik het voorjaar, voel de warmte van de zon of de wind door je haren. Proef die heerlijk cappuccino eens heel bewust, zonder ondertussen in je hoofd je boodschappenlijstje te schrijven.

Kijk eens wat het met je lichaam doet en voel of je de rust kunt voelen. Niet meer dat gehaaste gevoel, maar rust. 

En weet je dat je hierdoor juist veel productiever wordt? Misschien denk je gedurende jouw dag wel steeds dat je geen tijd hebt om even rustig te gaan zitten. Ga je maar door en doe je wel tien dingen tegelijk. Oh geloof me, ik ken dat standje. Dat je de trap op rent naar zolder om de was uit de droger te halen, je onderweg wat anders tegenkomt en weer beneden staat en denkt… Huh! 

Ja het gebeurt me nog steeds wel op dagen dat ik erg druk ben. Maar lang niet meer zo vaak. En wanneer het gebeurd, weet ik wat me te doen staat. Dan wordt het tijd dat ik weer even incheck in mijn lijf. Het is voor mij een teken dat ik mijn huis uit ben gevlucht. Ik ren voor me lijf uit, niet erg functioneel kan ik je vertellen. En dus neem ik de tijd om weer even terug bij mezelf te komen. Inchecken noem ik dat. 

Inmiddels heb ik er een gewoonte van gemaakt, check ik dagelijks  in. Zo begin ik mijn dag. Een momentje voor mezelf waarin ik rustig ademhaal en visualiseer. Zet ik meteen even mijn energieveld goed neer en en ruim de energetische rommel die niet van mij is of mij niet langer dient op. Ik veeg het zo de deur uit. 

Dan ben ik weer klaar voor de dag. Voel ik me rustig en stevig met mijn voeten op de grond. In plaats van ergens voor mijn huis uit te rennen. Op die manier begin ik mijn dag met de kinderen ook veel relaxter. Wanneer ik thuis aanwezig ben, écht aanwezig in mijn lijf, met mijn volle aandacht. Dan verloopt zo’n ochtend een stuk relaxter. Mijn kids voelen namelijk haarfijn aan wanneer ik niet thuis ben. Ze wandelen dan zonder pardon bij me binnen en gooien de boel overhoop. Waardoor ik om 9 uur het gevoel heb dat het al 10 uur ‘s avonds is en mijn huis zowat ontploft, zo vol dat mijn hoofd zit. 

Het gebeurt me nog wel eens, ben ook maar een mens. En wanneer je jarenlang je ramen en deuren wagenwijd open hebt laten staan, zelf niet aanwezig was en iedereen zo kon binnen wandelen, dan is het ook niet gek dat je zo nu en dan nog wel eens terugvalt in dat oude patroon. Wel met het verschil dat ik dat direct signaleer en weet wat me te doen staat. 

Ben jij thuis vandaag? 

Villa Wijs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders