De kracht van verbeelding - Villa Wijs

 

‘Logica brengt je van A naar B; verbeelding brengt je overal,’ zei Einstein.

Visualiseren is het vertalen van gedachten naar beeld. Wanneer je bijvoorbeeld je ogen sluit en denkt aan een heerlijk warm bad, dan kun je het ook voor je zien. Je kunt het zelfs voelen, dat heerlijke warme water, het ontspant.  Je ziet aan de binnenkant van je ogen als ware een soort filmpje. Visualisatieoefeningen kunnen je heel goed helpen op momenten dat je bijvoorbeeld bang bent, of wanneer je het ergens te druk vindt. Wanneer je moeite hebt jezelf te concentreren, of wanneer het te druk is in je hoofd. Wanneer je visualiseert maak je gebruik van de kracht van verbeelding. Door je dingen te verbeelden kun je gemakkelijker ontspannen, jezelf beschermen en opladen en zelfs beter presteren. Het kan je helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. 

In mijn werk maak ik veel gebruik van visualisaties. Ik leer kinderen, maar ook ouders visualiseren. Je kunt op elk gewenst moment van de dag een visualisatieoefening doen, gewoon op het moment dat je het nodig hebt. Je kunt ook uit voorzorg visualiseren, als je bijvoorbeeld weet dat je de drukte in gaat en je wel wat extra bescherming kunt gebruiken. Of wanneer je weet dat er iets spannends staat te gebeuren. Visualisatieoefeningen zijn dan ook heel handig. Ik geef je graag een oefening om eens uit te proberen. Met het oog op de aankomende leuke, maar ook drukke en spannende Sinterklaastijd, leek het mij goed een oefening te geven waarbij je de drukte en spanning van de dag van je af kunt spoelen en rust in je hoofd te krijgen. Je kunt de oefening aan je kind voorlezen, maar probeer hem ook gerust zelf eens uit!

Ga even lekker ontspannen zitten of liggen. Sluit je ogen en beeld je in dat je in een heerlijk geurende badkamer staat. De zeepbellen vliegen om je oren en voor je zie je een warm schuimend bad. Stap er maar in en ga heerlijk in het warme water liggen. Adem een paar keer diep in door je neus en blaas vervolgens de lucht uit door je mond zodat het sop in het bad gaat vliegen. Dit in en uitademen visualiseer je niet alleen, maar doe je ook echt. Om je heen zie je de zeepbellen vliegen. Wanneer je een hoofd vol met gedachten hebt en je het moeilijk vindt de rust in je hoofd te vinden, ga je rustig je hoofd leeg maken. Dit doen we door iedere gedachten die je tegen komt, één voor één, in een zeepbel te stoppen. Pak voor iedere gedachten een nieuwe zeepbel. Wanneer je al je gedachten in een zeepbel hebt gestopt en er ruimte in je hoofd is ontstaan open je het badkamerraam. Laat de zeepbellen naar buiten vliegen, weg met de drukte, er ontstaat weer rust. Laat de zeepbellen met jouw gedachten maar gaan, wanneer je ze nodig hebt komen ze vanzelf terug. Dompel je hoofd even onder water en geniet van de rust. Wanneer je klaar bent om uit bad te gaan trek je de stop eruit en spoel je jezelf nog even lekker af.  Alle drukte en spanning die je ongemerkt van andere hebt over genomen, zie je zo door het putje het riool in spoelen. Slaap lekker…

Bovenstaande visualisatieoefening is onderdeel van de 7 daagse training voor kinderen, die in 2015 van start zal gaan. Voor meer informatie neem je contact op.

© 2014 Door Esther. All Rights Reserved.

Villa Wijs draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders