Onze zoon ligt languit op de grond, met zijn voeten afzettend schuift hij de hele slaapkamer rond. Hij vindt het lollig, ik niet. Het is duidelijk dat hij geen zin heeft zichzelf aan te kleden en dat is niet de eerste keer. De kledingstukken vliegen in het rond en hij werpt mij de ene boze blik naar de andere toe. Hij is vijf jaar en kan het best zelf. Ik geef toe dat het voor mij ook handig is, aangezien ik ondertussen onze peuterprinses in haar jurk kan hijsen. Maar meneer heeft er gewoon geen zin in, zelfs niet wanneer ik hem help. Dit heeft als gevolg dat ik mijn geduld verlies, boos word, mijn stem ga verheffen en zijn gedrag alleen maar erger wordt.

Het komt geen moment in me op dat hij mij een enorme spiegel voorhoudt. Ik zit momenteel niet zo lekker in mijn vel. Ik ben boos en verdrietig tegelijk. Ik ben teleurgesteld en zou het liefst overal tegenaan schoppen. Er zit een behoorlijke knoop in mijn maag die zo snel mogelijk moet worden doorgehakt, een persoonlijk dilemma, waar de kleine meneer niks aan kan doen. Als we die week voor de derde keer op rij te laat op school arriveren, ben ik de wanhoop nabij. Eerdere gesprekken tussen de juf en de kleine meneer hebben geen enkel effect. De juf adviseert een stickerlijst te gaan gebruiken. Wanneer hij zonder al te veel gemopper zichzelf aankleedt verdient hij een sticker. We waarschuwen twee keer, na de derde keer wordt er geen sticker geplakt. Natuurlijk wordt hem een leuke verassing beloofd zodra de stickerlijst vol is. Ik heb goede hoop.

De stickerlijst pronkt op zijn kastdeur, het verhaal is hem duidelijk en vol goede moed beginnen we de volgende morgen aan het aankleedritueel. Wanneer ik hem na de tweede vertel dat hij bij de volgende waarschuwing geen sticker meer mag plakken, kijkt hij mij onbegrijpelijk aan en zegt: “Maar mam, dat is toch helemaal niet belangrijk! Het is belangrijker dat je van het leven houdt.” Ik ben er stil van. Hij geeft mij stof tot nadenken. En ja, we komen opnieuw te laat op school. “Zucht..”

Nu, een paar maanden verder blijken de inmiddels doorgehakte knopen de beste beslissing ooit. Ik geniet weer van het leven en mijn gezin. En de kleine meneer, die kleedt zich elke morgen zonder enig probleem aan. Wat een heerlijk leven, ik hou er van!

 

 

 

Esther van Bijnen

Intuïtief en energetisch coach

Ik ben Esther van Bijnen, eigenaar van Villa Wijs en bedenker van de Villa Wijs methode.

Na 10 jaar succesvol een dansschool te hebben geleid, werd mijn vuurtje minder. Was het perfecte pasje echt waar het voor mij om gaat?

Steeds meer vielen me de kinderen achter in de rij op en voelde ik een nieuwsgierigheid naar deze kinderen. Een behoefte om juist voor hen meer te betekenen. Ervoor te zorgen dat deze kinderen, ongeacht hoe perfect of imperfect de pasjes waren, met plezier en voluit zouden dansen.

Ik realiseerde me dat ik mezelf herkende in deze kinderen. Ik was al die tijd bezig met presteren, met de buitenkant, maar het werd tijd dat ik bij mezelf kwam, bij mijn binnenwereld.

Ik ging me verdiepen in het werken met energie. Al van kinds af aan ben ik mij bewust van deze levensenergie. Gevoelig als ik was pikte ik veel op, maar was dat wat ik voelde van mij, of van de ander?

Door me erin te verdiepen, ontdekte ik wat ik met deze energie kan en wat het met mij doet als ik mijn energie vrij laat stromen. Hoe ik hierdoor beter in mijn eigen kracht kwam te staan. Ik maakte opnieuw contact met mezelf. Het voelde als thuiskomen. Wat had ik dat als kind graag willen leren.

Nu leer ik het aan andere kinderen en volwassenen met behulp van mijn Villa Wijs methode, een manier om heel makkelijk aan kinderen, én volwassenen, uit te leggen hoe energie werkt en hoe je met energie kunt werken.

Villa Wijs heeft zich intussen ontpopt tot een complete, eenvoudige en creatieve visualisatiemethode, die staat als een huis.
In 2018 heb ik de Villa Wijs coachopleiding ontwikkeld om ook andere energetisch- en kindercoaches, leerkrachten en pedagogisch medewerkers de kans te geven met de Villa Wijs methode te werken om zo meer mensen te kunnen helpen om een stevige fundering te creëren voor zichzelf zodat ze ook tijdens een stevige storm blijven staan als een huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Villa Wijs draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches